aktulenosti Aktuelnosti

OKT

10

Filatelistička izložba povodom Svjetskog dana pošte


U auli Glavne pošte Sarajevo otvorena je filatelistička izložba postavljena povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte.

Svečanosti su prisustvovali  učenici dva sedma razreda Osnovne škole ''Grbavica 1'', koji su uz predstavnike i uposlenike JP BH Pošta, saznali  kako je nastala filatelija,  šta su filatelististički proizvodi, ali i koje su ostale usluge, koje pruža BH Pošta. U toku druženja sa učenicima, poštar Mensud Pašić uz asistenciju uposlenika Službe za marketing, uručio je prigodne poklone-promotivni materijal JP BH Pošta, kao i 20 članskih  karta učenicima- mladim filatelistima, članovima filatelističke sekcije Osnovne škole''Grbavica 1''.

Treba naglasiti da je i filatelistički klub O.Š.'' Grbavica 1'' formiran u okviru programa unapređenja filatelije u BiH i projekta 'Filatelija u školama', koji je pokrenula JP BH Pošta, sa ciljem da se kroz klubove djeluje odgojno i vaspitno, da se najmlađe generacije upoznaju sa zanimljivošću filatelije, ali i spoznaju značaj i ljepotu poštanskih maraka.

Ova, izložbena postavka filatelističkih izdanja, nije tematski strogo određena, nego su na 14 panoa predstavljena različita izdanja poštanskih maraka iz perioda 1995. – 2011. godine. Promotivno, na još tri dodatna panoa  izložena su nova izdanja prigodnih poštanskih maraka.  Iz tematskog bloka Jubileji izdvojene su dvije poštanske marke sa motivom ''10 godina monete euro''  i 120 godina ''La Benevolencije''.  Zatim na temu Fauna sa motivom ''Zmije bh. podneblja'', dok je na temu Dječija nedjelja poštanska marka sa motivom ''Svako dijete u školi''.

Izložbena postavka poštanskih maraka BiH, u izdanju BH Pošte biće otvorena, za posjetioce do 15.10.2012. godine u auli Glavne pošte Sarajevo.

Očekuje se velika posjećenost učenika osnovnih škola, članova filatelističkih klubova i udruženja, te svih onih koji su zainteresovani pogledati posljednja izdanja poštanskih maraka.


arhiva arhiva