aktulenosti Aktuelnosti

May

09

Lokalni izbori 7. oktobra


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) u ponedjeljak, 7. maja 2012. godine, donijela je odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Lokalni izbori će biti održani 7. oktobra, kazao je novinarima nakon sjednice CIK-a BiH njegov predsjednik Branko Petrić.

On je kazao da CIK nije donio odluku o datumu održavanja izbora za Grad Mostar, tako da se izbori za taj grad odgađaju do daljnjeg.

"Ustavni sud BiH je utvrdio da su neke izborne odredbe koje se odnose na FBiH u neskladu sa Statutom Grada Mostara i dao šest mjeseci da se to reguliše. Pošto to nije urađeno dosad, lokalnih izbora u Mostaru zasad neće biti, a raspisat će se nakon što se za to steknu uslovi",  kazao je Petrić.

Predsjednik CIK-a je saopćio kako će lokalni izbori za Općinsko vijeće i načelnika Općine Srebrenica biti sprovedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Na lokalnim izborima, prema podacima pristiglim zaključno sa 7.majem 2012.godine, pravo glasa imat će nešto više od tri miliona birača. Iz CIK-a je saopćeno da od 7.maja teče rok za prijavu kandidata. Također, od 7. maja pa do 14. jula ove godine teče rok za prijavu birača za glasanje putem pošte, kazao je Petrić.


arhiva arhiva