aktulenosti Aktuelnosti

OKT

05

Behram-begova medresa na poštanskoj marki BH Pošte


Povodom obilježavanja Dana Behram-begove medrese u Tuzli, danas je “JP BH POŠTA” d.o.o Sarajevo objavilo prigodno izdanje poštanske marke “Behram – begova medresa u Tuzli”. Marka je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka, sa nominalnom vrijednošću od 1,70 KM. Autor marke je Elvedin Kozarević.

Na svečanosti održanoj u prostoru jedne od najstarijih medresa u BiH, promovisana je poštanska marka koju je BH Pošta, kao društveno odgovorna kompanija posvetila upravo očuvanju i promociji kulturno-istorijskog naslijeđa naše države.

“Prepoznali smo važnost „Behram-begove medrese“ Tuzla u istorijskom smislu, kao i značaj koji ona ima u današnjem odgojno-obrazovnom sistemu BiH. Kao uspješna kompanija, BH Pošta će i dalje, u skladu sa svojim mogućnostima, podržavati rad značajnih institucija u BiH, posebno obrazovnih ustanova”- istakao je u svom govoru generalni direktor BH Pošte, mr. sci. Mirsad Mujić. Direktor Mujić čestitao je direktoru, nastavnicima, učenicima i svim zaposlenicima Dan „Behram- begove medrese Tuzla“ i poželio im sve najbolje u daljem radu. 

Kao najstarija obrazovna institucija u sjevernoistočnoj Bosni i jedna od prvih medresa našeg podneblja, „Behram- begova medresa“, koja postoji čak 391 godinu, ostavila je važan trag u istoriji ovog područja. Danas je smještena u savremeno izgrađenom i opremljenom kompleksu zgrada. Nastavu pohađa 530 učenika u šesnaest odjeljenja.

Svečanosti povodom Dana medrese prisustvovali su i predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BiH, tuzlanski muftija Vahid-ef. Fazlović, te predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona.


arhiva arhiva