aktulenosti Aktuelnosti

Sep

27

BH Pošta izdala poštansku marku “Kanjon rijeke Rakitnice”


“JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo danas je izdalo prigodnu poštansku marku s motivom “Međunarodna godina održivog turizma za razvoj- Kanjon rijeke Rakitnice” čime je značajno obogatilo svoju filatelističku ponudu.

Marka je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka, sa nominalnom vrijednošću od 2,50 KM. Autor marke je Abdulah Branković, dizajner BH Pošte. Izdat je i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 komada. 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2017. godinu  Međunarodnom godinom održivog turizma u svrhu razvoja. Rezolucija, koja je usvojena 4. decembra 2015. godine, prepoznala je “važnost međunarodnog turizma, posebno u određivanju međunarodne godine održivog turizma za razvoj u poticanju boljeg razumijevanja među ljudima, što dovodi do veće svijesti o bogatoj baštini različitih civilizacija te do postizanja većeg uvažavanja vrijednosti različitih kultura, čime se doprinosi jačanju mira u svijetu”.

BH Pošta je povodom Međunarodne godine održivog turizma za motiv prigodne poštanske marke izabrala kanjon rijeke Rakitnice jer on spada među najznačajnije prirodne znamenitosti Bosne i Hercegovine. Nalazi se svega 30- ak kilometara jugoistočno od Sarajeva između planina Bjelašnice i Visočice. Kanjon rijeke Rakitnice, pritoke Neretve dug je 26 kilometara. Mjestimično je dubok i do 1.000 metara, a na nekim mjestima širok je samo jedan do dva metra te je jedan od  najdubljih kanjona u Evropi.

Kanjon Rakitnice je stanište endemskih vrsta flore i faune. Kristalno čista voda zelene boje je pogodna za piće duž cijelog toka. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ljepoti i teškoj pristupačnosti, Rakitnica predstavlja pravi izazov za planinare, alpiniste, ribolovce, ali i zaljubljenike u netaknutu i divlju prirodu.

Rijeka pravi niz kanjona, brzaka, slapova, vodopada i mirnih bazena tako da čitav ovaj predio pruža bezbrojne mogućnosti i potencijale za razvoj seoskog turizma, ekspedicijskog turizma i ekstremnih sportova.


arhiva arhiva