aktulenosti Aktuelnosti

Jul

07

Na velikoj izložbi u Vijećnici promovirana poštanska marka posvećena velikanu bh umjetnosti Mersadu Berberu


U povodu Prve retrospektivne posthumne izložbe Mersada Berbera, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika, „Javno preduzeće BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo izdalo je vanrednu prigodnu poštansku marku „Mersad Berber – Alegorija Bosne“. Marka je promovirana sinoć u sarajevskoj Vijećnici, na otvaranju izložbe.

Ovom prilikom je pokrovitelj izložbe, član predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, prigodnu poštansku markicu "Mersad Berber- Alegorija Bosne" uručio supruzi Mersada Berbera, Aldisi Berber.

"Pred vama je jedna od najznačajnijih likovnih izložbi u zadnjih pola stoljeća, ali i primjer veličanstvenog umjetničkog doživljaja kondenzovane istorije i kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine. Čini mi veliku čast da sam pokrovitelj ovom jedinstvenom kulturnom događaju koji punoga srca poklanjamo svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine", zaključio je Izetbegović u svom obraćanju prisutnima.

Na izložbi je predstavljen gotovo cjelokupan opus Berberovog stvaralaštva od 60-ih godina do kraja njegovog života i na taj način sve značajnije faze i ciklusi iz doba njegovog stvaralaštva. Berberova djela prvi put su u ovom obimu prikazana u prostoru sarajevske Vijećnice. Mersad Berber dobitnik je 50-ak nagrada, izlagao je u svim većim gradovima svijeta, a relevantni stručnjaci uvrstili su ga među najveće svjetske postklasiciste.

Poštanskom markom "Mersad Berber- Alegorija Bosne" BH Pošta, kompanija koja posebnu pažnju posvećuje očuvanju bosanskohercegovačke tradicije i istorije, kao i očuvanju sjećanja na ličnosti koje su obilježile našu istoriju, dala je značajan doprinos izložbi umjetničkih djela Mersada Berbera.

Marka je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,70 KM. Osim prigodne poštanske marke, BH Pošta je izdala i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 primjeraka.

Ovo nije prvi put da BH Pošta slavi jednog od najvećih slikara koje je naša zemlja imala. Naime, u ranijem periodu BH Pošta je izdala pet filatelističkih izdanja na kojima su prezentirana umjetnička djela Mersada Berbera.

Prigodna poštanska marka "Mersad Berber- Alegorija Bosne", ali i ostala filatelistička izdanja posvećena Berberu, svijetu šalju poruke ljepote i sjećanja na velikana, ali i ponosa što je Bosna i Hercegovina imala takvog umjetnika.

Prva retrospektivna posthumna izložba Mersada Berbera za građane Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i za posjetioce iz cijelog svijeta, biće postavljena do 6. septembra u sarajevskoj Vijećnici.

arhiva arhiva