aktulenosti Aktuelnosti

Feb

20

Od 1. marta počinje 46. Takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude


“JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar organiziraju 46. Takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude u 2017. godini. Takmičenje na međunarodnom nivou svake godine organizira Svjetski poštanski savez (UPU) u saradnji sa poštanskim upravama širom svijeta.

Tema 46. Takmičenja u pisanju pisama, po izboru UPU- a, glasi: Zamisli da si savjetnik Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. S kojim svjetskim problemom bi mu pomogao da se suoči i kako bi mu savjetovao riješiti ga? 

Svoja pisma učenici osnovnih škola mogu nam slati od 01.03.  do 15.04. 2017. godine nakon čega će stručni žiri izabrati pobjednika natjecanja i još devet radova za nagrade. Pismo, koje bude proglašeno najboljim, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju. Učesnike natjecanja očekuju vrijedne nagrade kao i njihove nastavnike maternjeg jezika.

U nastavku objavljujemo propozicije takmičenje koje je propisao Svjetski poštanski savez:

                                                                              

PROPOZICIJE

1.    Tema takmičenje: Zamisli da si savjetnik Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. S kojim svjetskim problemom bi mu pomogao da se suoči i kako bi mu savjetovao riješiti ga?

2.    Učesnici takmičenja: mladi ljudi uzrasta do 15 godina.

3.    Sadržaj pisma: original rad dužine od 500 do 1 000 riječi.

4.    Pismo mora sadržavati sve elemente pisma (mjesto i datum, adresa pošiljaoca i primaoca, početni i završni pozdrav kao i potpis na kraju).

5.    Dostavljeni radovi moraju biti nova, neobjavljena pisma.

6.    Radovi se moraju striktno pridržavati zadane teme. Sastav može uključivati ilustracije.

7.    Uz rukopisom napisano pismo, potrebno je dostaviti i njegov prijepis otkucan na kompjuteru ili pisaćoj mašini.

8.    Obavezno je uz pismo dostaviti i sljedeće podatke: ime i prezime učenika, datum rođenja, adresa stanovanja, ime i prezime nastavnika maternjeg jezika, broj riječi u pismu, naziv i adresa škole, brojevi telefona učenika i škole.

9.    Datum zatvaranja takmičenja: 15.04.2017. godine.

10. Pismo sa naznakom „Takmičenje u pisanju pisama“  treba poslati  na jednu od adresu:

  “JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo
Služba marketinga
Obala Kulina bana
71 000 Sarajevo 

HRVATSKA POŠTA d.o.o. Mostar
Sektor za marketing i odnose s javnošću
Tvrtka Miloša bb
88000 Mostar

11. Svi učenici osnovnih škola u BiH, starosti do 15 godina, imaju pravo učešća na takmičenju.Ukoliko škole prethodno naprave selekciju pisama, molimo da u jednoj koverti ne šalju više od tri pisma. Međunarodni biro UPU- a ne prihvata radove koje UPU- u direktno pošalju škole, pojedinici i slično, već samo javni poštanski operateri.

12.  Pisma koja nisu u skladu sa propozicijama takmičenja neće biti uzimana u obzir.                                                           

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA U BiH I NAGRADE

Stručni žiri će izabrati najljepše pismo koje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju. Osim pobjedničkog pisma, žiri će izdvojiti za posebne pohvale i nagrade još devet radova, među kojima i dva najkreativnija rada. Troje prvoplasiranih učenika i njihovi nastavnici maternjeg jezika bit će nagrađeni vrijednim nagradama i poklon paketima. Autori radova od četvrtog do 10. mjesta, također će biti nagrađeni zanimljivim nagradama. Imena učenika, dobitnika nagrada, bit će objavljena u medijima, dok će pobjedničko pismo biti objavljeno na web. stranicama poštanskih operatera „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar.

Nagrade pobjednicima bit će uručene na prigodnoj svečanosti u Sarajevu početkom oktobra 2017. godine, u povodu obilježavanja 9.oktobra, Svjetskog dana pošte.  

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA NA MEĐUNARODNOM NIVOU

Sva pobjednička pisma na državnom nivou, Svjetski poštanski savez (UPU) će poslati svom stručnom žiriju, koji će izabrati tri najbolja rada te ih nagraditi zlatnom, srebrenom i bronzanom medaljom, certifikatom i drugim nagradama. Ostali autori radova, koji budu izabrani u užu konkurenciju, dobit će pohvale, certifikat i prigodne poklone. Iz UPU- a naglašavaju da će u izboru najboljih radova koristiti sljedeće kriterije: forma pisma, pridržavanje teme, kreativnost i upotreba jezika.

POSEBNA NAPOMENA

U Međunarodno takmičenje u pisanju pisama, djeca iz Bosne i Hercegovine su uključena 2003. godine. Od tada do danas dostavljeno nam je na hiljade pisama. Mnoga pisma nisu učestvovala u izboru jer autori nisu ispoštovali pravila takmičenja. Zbog toga ponovo naglašavamo da se propozicije takmičenja moraju poštovati.

Sva pisma koja stignu na navedene adrese vlasništvo su poštanskih operatera.

Više informacija o ovom takmičenju možete dobiti na telefone: 033/252-659 i email: elvedina.halac@posta.ba, 036/445-092 i email: eugenija.grubesa@post.ba te na: www.posta.ba i www.post.ba


arhiva arhiva