aktulenosti Aktuelnosti

Jun

22

Personalizirana poštanska marka u čast 20. Jazz Fest Sarajevo 2016.


Ovih dana iz štampe je izašla personalizirana poštanska marka “20. Jazz Fest Sarajevo 2016.“
Naime,  riječ je o malom jubileju, dvadesetoj godišnjici međunarodnog muzičkog festivala. Jazz Fest Sarajevo bit će obilježena od 2. do 6. novembra bogatim i atraktivnim programom čiju posebnost čini i sarajevski maraton koji će okupiti 25 muzičara njujorške scene predvođenih jednim od najvažnijih kompozitora današnjice Johnom Zornom.

Tim povodom BH Pošta izdala je poštansku markicu sa likom Johna Zorna u limitiranom izdanju, nominalne vrijednosti 0,90 KM koja će biti korištena u domaćem poštanskom prometu.

Grafičko rješenje, koje je uradio Goran Lizdek, sadrži fotografiju Johna Zorna kao i crteže i notne zapise ovog američkog kompozitora, saksofoniste, multiinstrumentaliste i producenta.

Program John Zorn’s Bagatelles Marathon Sarajevo bit će održan 4. novembra i predstavljat će evropsku premijeru kompozicija iz ciklusa The Bagatelles koje je Zorn napisao u periodu od marta do maja prošle godine.

Da podsjetimo, personalizirane marke – su marke sa nominalnom vrijednošću, koje se emituju po zahtjevu trećih lica (pravnih i fizičkih) i iste se ne uvrštavaju u godišnji program izdavanja, radi svog komercijalnog karaktera. Personalizirana poštanska marka omogućava fizičkom ili pravnom licu kreiranje vlastite marke u svrhu marketinških aktivnosti, a u cilju obilježavanja jubileja i događaja ili vlastite promocije. Za izdavanje personaliziranih maraka potrebno je dobiti saglasnost Agencije za poštanski promet. Ovaj vid usluge se definiše Ugovorom sa naručiocem. Personalizirana marka je komercijalna roba sa svim elementima poštanske marke: nominalne vrijednosti za pismo I stope mase do 20. gr., naziv (indetifikacija) Bosne i Hercegovine i entiteta/latiničnim pismom/, indetifikacija poštanskog operatera-izdavača “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo ili skraćeni naziv “BH POŠTA” /latiničnim pismom/ ili logotipom, godina izdanja:arapskim brojevima, nominalna vrijednost:brojčana, izražena u konvertabilnim markama, ime i prezime autora ili inicijali autora/latiničnim pismom/ i koristi se za plaćanje poštarine za pismonosne usluge u unutrašnjem poštanskom prometu, a pisma se mogu predate na šalterima svih pošta ili ubacivanjem u poštanski sandučić. Kompletan tiraž personaliziranih poštanskih maraka se isporučuje Kupcu i nije komercijalno dostupan na šalterima “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo.


arhiva arhiva