aktulenosti Aktuelnosti

Sep

09

Od sutra u prodaji poštanska marka “ 75 godina od otkrića prepovijesnih crteža u francuskoj špilji Lascaux“


„JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo izdalo je poštansku marku povodom “75 godina od otkrića prepovijesnih crteža u francuskoj špilji Lascaux“ koja će se već sutra naći u zvaničnoj prodaji.                   

Poštanska marka “75 godina od otkrića prepovijesnih crteža u francuskoj špilji Lascaux“ u skladu je sa Programom izdavanja poštanskih maraka i vrijednosnica za 2015. godinu iz izdanja Jubilej. Nominalna vrijednost marke je 1.00 KM, a tiraž 10.000 komada.

Podsjećamo, Lascaux je špilja s paleolitskim zidnim slikama otkrivena slučajno 1940. godine nedaleko od Montignaca u Francuskoj.

Na stijenama i stropovima špilje nalaze se dobro sačuvani naturalistički likovi životinja (konji, jeleni, bikovi, krave, medvjedi, bizoni i dr.) simbolično-magičnog značenja, koji predstavljaju najvrijednija ostvarenja paleolitske umjetnosti. Godine 1979. Lascaux je dodan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi zajedno s drugim prapovijesnim nalazištima u dolini rijeke Vézère.

Prema Programu izdavanja poštanskih maraka i vrijednosnica, do kraja godine očekuje nas još nekoliko zanimljivih izdanja poštanskih maraka.

Sva izdanja poštanskih maraka možete pronaći na: www.posta.ba/postshop/


arhiva arhiva