pretragaPretraga

click

postanski brojeviPoštanski brojevi

Mjesto
Traži

Broj
Traži

nove uslugeNove usluge

Obrasci za penzionere
Elektronsko slanje novca u Srbiju i Crnu Goru
Usluge mjenjačkih poslova

aktulenostiAktuelnosti

Aug

26

Izabrano najljepše pismo svijeta, pobjednica Sara Jadid iz Libana


Svjetski poštanski savez (UPU) objavio je imena učenika koji su osvojili nagrade na 44. Međunarodnom takmičenju u pisanju pisama za mlade ljude u 2015. godini. Pobjednica takmičenja i osvajačica zlatne medalje je Sara Jadid iz Libana, koja je međunarodni žiri impresionirala iskrenim  apelom za svijet bez rata.

-Odavde, iz ovog mračnog svijeta, ja sanjam o životu u svjetlijem svijetu, čak i ako je iza horizonta… Svaki put kad zatvorim oči, ja sanjam o svijetu gdje labudovi lete i gdje svjetla zaseoka na obroncima planina gore po cijelu noć, napisala je Sara u pobjedničkom pismu.

Srebrenu medalju osvojila je Miriam Campos Acin iz Španije, a bronzano odličje Silva Brito Leonardo iz Brazila.

Specijalne pohvale dobili su: Tatev Barseghyan (Armenija), Jacqueline Doriane Dandjinou (Benin), Josep Gil Sander (Haiti), Zvezdana Gojković (Crna Gora), Prabidhik K.C. (Nepal), Maria Coutinho (Portugal), Fedir Nahornyi (Ukrajina), Aliaa Ajil Mohammad Khamis Balsoub Al-Ketbi (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Hai Nam Truong (Vijetnam). 

Komentar o svjetskom takmičenju u pisanju pisama dao je generalni direktor UPU- a Bishar A. Hussein, koji je izrazio oduševljenje činjenicom da djeca još uvijek pišu pisma u eri digitalizacije.

-Izuzetno mi je drago što je umijeće pisanja pisama još uvijek živo. Posebno sam uzbuđen što mladi ljudi u svijetu praktikuju pisanje pisama na tako visokom nivou- kazao je Bishar A. Hussein.

Pobjednička pisma UPU- u ove godine dostavilo je  65 zemalja, a oko 1,5 miliona djece širom svijeta učestvovalo je u natjecanju. Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju za 2015. godinu, predstavljalo je pismo Selme Husić, učenice iz Zenice.

Dodjela nagrada Selmi Husić i ostalim učenicima, čija su pisma ušla u najuži izbor na nivou BiH, bit će organizirana u Sarajevu u okviru obilježavanja 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, o čemu će nagrađeni učenici biti na vrijeme obaviješteni.

Pismo Selme Husić, koje je predstavljalo BiH na svjetskom takmičenju, možete pročitati ovdje.


arhivaarhiva