aktulenosti Aktuelnosti

Jan

16

Izložbom poštanskih maraka obilježena 478. godišnjica Gazi Husrev begove biblioteke


Filatelistička izložba „Islamski motivi na poštanskim markama“ otvorena je u sklopu programa obilježavanja 478. godišnjice postojanja Gazi Husrev begove biblioteke. Riječ je o markama koje je od 1993. do danas izdalo „JP BH POŠTA“ d.o.o Sarajevo. Takođe, izložene su i poštanske marke koje je za Biblioteku uvakufio Ihsan Zulfikarpašić, višestruko nagrađivani filatelista. On je oporukom, prije svoje smrti, zavještao da se njegova filatelistička zbirka uvakufi za Biblioteku.

Ovom prilikom BH POŠTA poklonit će Biblioteci sva dosadašnja izdanja poštanskih maraka, a dogovoreno je da će i svako buduće izdanje biti dostavljeno i pohranjeno u fond fototeke.

„BH POŠTA se danas može pohvaliti velikim brojem međunarodnih nagrada i priznanja za svoja filatelistička izdanja koja su osvojena na izložbama i sajmovima širom svijeta. Iz naše bogate filatelističke kolekcije za ovu posebnu priliku izdvojili smo i posebne motive. Između ostalih, tu je i prigodna poštanska marka sa motivom “Kuršumli medresa 1537. godine”, koja je proglašena za najljepšu izdatu marku u svijetu iz oblasti kulture za 1999. godinu u konkurenciji od 80 zemalja“ – istakao je generalni direktor BH POŠTE, Mujo Butković u svom obraćanju prisutnima.

Na priređivanju izložbe je, uz stručni tim iz „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo, radio voditelj fonda fototeke u Biblioteci, Ahmed Mehmedović.

Izložba će biti otvorena do 15.03.2015. godine.

Podsjećamo, Gazi Husrev begova biblioteka obilježava 478. godinu svog postojanja (januar 1537.) i godinu dana od svečanog otvaranja nove zgrade (januar 2014.). Program obilježavanja godišnjice, osim filatelističke izložbe, obuhvata i predavanje prof. dr. Fikreta Karčića na temu: „Gazi Husrev-begova biblioteka na pragu 21. vijeka“.


arhiva arhiva