aktulenosti Aktuelnosti

OKT

09

U Vijećnici otvorena filatelistička izložba “Znamenite ličnosti BiH na markama BH Pošte” povodom 9. oktobra – Svjetskog dana Pošte


Danas je u sarajevskoj Vijećnici održana svečanost povodom 9. oktobra – Svjetskog dana Pošte u organizaciji “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo. Ovaj dan obilježava se širom svijeta kao dan osnivanja Svjetskog poštanskog saveza, jedne od najstarijih međunarodnih organizacija. Naime, 9. oktobra 1874. godine, izaslanici 22 države iz Evrope, Amerike i Afrike u Švicarskoj su potpisali, tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu.

Kao punopravna članica Svjetskog poštanskog saveza BH Pošta svake godine obilježava 9. oktobar.

U sklopu ovogodišnje svečanosti otvorena je filatelistička izložba “Znamenite ličnosti BiH na markama BH Pošte” kojom je BH Pošta željela odati počast znamenitim ličnostima Bosne i Hercegovine, koje su svojim djelovanjem doprinijele njenom stvaranju, jačanju državnosti BiH i njenom suverenitetu, te dali veliki doprinos bh. književnosti, historiji, arheologiji, umjetnosti, humanitarnom radu, medicini, arhitekturi itd. Riječ je, između ostalog, o borcima za samostalnost i tvorcima Bosne i Hercegovine, našim državnicima, bh. nobelovcima, akademicima, zatim znamenitim umjetnicima, čuvenim gradonačelnicima, te pjesnicima i književnicima.

Prisutnima se obratio domaćin manifestacije, generalni direktor BH Pošte, Mujo Butković koji je naglasio da je danas BH Pošta sigurno jedna od najuspješnijih i najstabilnijih kompanija u BiH.

“Nakon trogodišnjeg mandata aktuelne Uprave, možemo konstatovati da smo uspjeli ostvariti postavljene ciljeve. U prvoj polovini 2014. godine ostvarili smo rekordnu dobit. Naime, poslovni rezultat BH pošte za 8 mjeseci u 2014. godini od 6,5 miliona KM bruto dobiti potvrđuje da je BH Pošta danas stabilna i uspješna kompanija”, istakao je Butković.

Posebna zahvalnost ukazana je Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH, te firmama BH Telecom i Elektroprivreda BiH sa kojima BH Pošta ima jako dobru saradnju, te je dodijeljena zahvalnica generalnom direktoru BH Telecoma, Nedžadu Rešidbegoviću.

Dodijeljene su i nagrade za najljepšu dječiju marku, pobjednicima istoimenog takmičenja, koje svake godine, zajedno sa takmičenjem u pisanju najljepšeg dječijeg pisma, BH Pošta tradicionalno organizuje i time pokazuje da posebnu  pažnju poklanja djeci i mladima, njihovoj kreativnosti i umjetničkom izražaju.  

Izložbu “Znamenite ličnosti BiH na markama BH Pošte” zvanično je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović koji je u svom obraćanju prisutnima naglasio da je BH Pošta jedan od simbola bosanskohercegovačke državnosti. “Kroz njenu povijest u posljednja dva stoljeća može se isčitavati i povijest naše domovine od osmanskog perioda, preko Austro-ugarske, prve i druge Jugoslavije, pa sve do današnjih dana i savremene Bosne i Hercegovine", kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ovom je prilikom podsjetio na značaj bosanskohercegovačkih velikana. "Svi oni, od Huseina kapetana Gradaščevića do Alije Izetbegovića, preko Mehmeda Spahe, Hamdije Kreševljakovića, Alekse Šantića do Maka Dizdara, Meše Selimovića i stotina drugih značajnih ličnosti, učinili su da BiH ima višestoljetnu neopisivu posebnost, vrijednost koja je najsnažnija brana negatorima koji je žele osporiti", poručio je Izetbegović.

Svjetski dan pošte, 9. oktobar, prilika je da bh. javnosti predstavimo izložbu koju će moći vidjeti građani i na izložbama koje ćemo organizovati u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine.


arhiva arhiva