aktulenosti Aktuelnosti

Nov

06

Prigodna poštanska marka posvećena prvom automobilskom klubu u BiH


Prema planu i programu izdavanja poštanskih maraka za 2013. godinu, Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo će 25. novembra ove godine izdati prigodnu poštansku marku „Automobilizam“, s motivom „Prvi automobilski klub u Bosni i Hercegovini“. 

Poštanska marka posvećena automobilizmu bit će odštampana u 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,50 KM, a njeni autori su Tamer Lučarević i Ahmet Dizdarević. Sa ovom poštanskom markom JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo nastavlja tradiciju štampanja filatelističkih izdanja, kojima se obilježavaju značajni datumi i događaji iz bogate bosanskohercegovačke historije. U ovom slučaju radi se o obilježavanju jubileja sto godina prvog automobilskog kluba u BiH i o samom razvoju automobilizma na ovim prostorima.  

Dostupni podaci govore da je početkom XX stoljeća na prostoru eks-jugoslavenskih zemalja, koje su bile pod vlašću Austro- Ugarske, osnovano više automobilskih klubova. Tako je 1906. godine osnovan „Prvi hrvatski automobilski klub“, a prvu ocjensku vožnju organizirali su  Austrijanci i to 1912. godine na putevima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osnivačka skupština prvog automobilskog kluba u BiH održana je 21.marta 1912. godine u sarajevskom hotelu „Evropa“. Prisutni članovi podnijeli su Zemaljskoj vladi prijedlog Statuta bosanskohercegovačkog automobilskog kluba (B.H.A.K).

Statut je 18. decembra 1913. godine evidentiran u odgovarajuću protokolarnu knjigu pod brojem Nr. 315.637/1-2.  Prema Stututu, sjedište Kluba je u Sarajevu, a namjena mu je stvaranje centralnog mjesta društvenog i stručnog podizanja standarda automobilskog sistema  u Bosni i Hercegovini.  Statut Kluba na njemačkom jeziku štampala je „Bosanska pošta“ 18. decembra 1913. godine u Sarajevu.


arhiva arhiva