aktulenosti Aktuelnosti

Apr

24

Sve više mladih filatelista u Srednjobosanskom i Zeničkodobojskom kantonu


Projekt popularizacije filatelije među mladima nalazi plodno tlo i u školama Srednjobosanskog i Zeničkodobojskog kantona, gdje se povećava broj mladih filatelista.

Prošle sedmice zaposlenici Službe marketinga – Odjeljenje za BH marku i grafički dizajn, obišli su i animirali dva postojeća juniorska filatelistička kluba - u Bugojnu i Travniku, te otvorili novi u Karauli. Otvoren je i novi filatelistički klub u Zavidovićima, a zaposlenici BH Pošte posjetili su i klub mladih filatelista u Visokom.

Članovi juniorskog filatelističkog kluba u „Prvoj osnovnoj školi“ u Bugojnu donijeli su svoje albume potpuno popunjene poštanskim markama. Postavljali su pitanja, pogledali videoprezentaciju, ispričali kako su i koga sve animirali da im šalju marke za njihove kolekcije, raspitivali se o novostima iz oblasti filatelije i objašnjavali zašto vole poštanske marke i šta za njih znači taj hobi.

I u O.Š. „Kalibunar“ u Travniku naišli smo na sličnu atmosferu. Djeca su, uz strpljivu pomoć i usmjeravanje voditeljice kluba, njihove bibliotekarke Ize Haračić, napunila svoje albume poštanskim markama. Jedan učenik je čak donio tri puna albuma. Vrijeme je brzo prošlo uz njihova smislena pitanja i iskreni interes.

Učiteljica Žaklina Hodžić iz O.Š. „Karaula“ u Karauli, takođe ljubiteljica filatelije, inicirala je pokretanje ove sekcije. Još za vrijeme našeg boravka u sve tri navedene osnovne škole, naknadno su se javljala djeca zainteresirana za filateliju, privučena ljepotom maraka, ali i entuzijazmom svojih školskih drugova – mladih filatelista.

Izrazili su nadu da će im BH Pošta pomoći i posredovati kako bi se uvezali sa mladim filatelistima iz zemlje i svijeta, što smo svakako i obećali.

U sklopu aktivnosti na popularizaciji filatelije među mladima, otvoren je i juniorski filatelistički klub u Prvoj osnovnoj školi u Zavidovićima. Nastavnik njemačkog jezika Fuad Mulahusić vodit će sekciju ove škole koja broji 26 učenika.

Obišli smo i juniorski filatelistički klub u O.Š. Safvet-beg Bašagić, Visoko, koji broji 22 učenika, a vodi ga Aida Okić, takođe nastavnica njemačkog jezika. Nakon  videoprezentacije, koja je djeci ponudila nove informacije iz oblasti filatelije, razgledali smo iznimno sadržajne filatelističke albume u kojima se nalaze novije poštanske marke, ali i one dosta starije, koje su mladi filatelisti nabavili od starijih članova familije i komšija.


arhiva arhiva