aktulenosti Aktuelnosti

OKT

08

Sastanak Radne grupe za kvalitet PostEuropa


Osmi sastanak Radne grupe, održan je u Sarajevu od 22. do 24.09.2009. godine. Uporedo sa ovim sastankom održani su i sastanci Operativne grupe PostEuropa, kao i Regionalni sastanak za nadogradnju kvaliteta u jugoistočnoj Evropi.

Radna grupa za kvalitet PostEuropa već nekoliko godina ulaže velike napore po pitanju poboljšanja kvaliteta poštanske djelatnosti. Regionalni razvojni plan Svjetskog poštanskog saveza već dugo u svojim planovima obuhvata uspostavu fondova koji će, prije svega, koristiti zemljama u razvoju, pa tako i onima iz našeg regiona. To se naročito odnosi na tranzicijske zemlje kojima se pruža maksimalna pomoć i podrška u ovoj oblasti. Pogotovo je stavljen akcenat na jugoistočni region, kojem  BH Pošta pripada, a gdje je evidentan znatan napredak i velika angažiranost. Jedna od redovnih aktivnosti ove radne grupe je organiziranje radionica, sastanaka i workshopova, gdje se uvijek osigura prisustvo i pomoć uglednih eksperata iz razvijenih država, koji svoja iskustva iznose kroz prezentacije, usmena izlaganja, ali i kroz praktične vježbe. BH Pošta, kao punopravni član PostEuropa, već dvije godine ima svoje predstavnike u ovoj radnoj grupi.

Osim predstavnika PostEuropa i BH Pošte, sastanku Radne grupe za sistem kvaliteta prisustvovali su predstavnici: IPC-a (International Post Corporation), Svjetskog Poštanskog Saveza, HP Mostar, PS Banja Luka, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Norveške, Danske, Ukrajine, Belgije, Poljske, Švedske, Estonije, Francuske, Slovačke, Njemačke, Mađarske i Bugarske.

BH Pošta je uzela aktivno učešće na svim sastancima, čiji je predstavnik Milan Dunović, šef Službe za međunarodni poštanski promet, imao svojih nekoliko prezentacija.

Uspješno je realizirana i posjeta Glavnom poštanskom centru Sarajevo, tokom koje su se predstavnici drugih poštanskih uprava, UPU-a IPC-a i PostEuropa mogli direktno upoznati sa načinom  funkcioniranja svih službi GPC-a. 

Na sastanku za nadogradnju kvaliteta u jugoistočnoj Evropi predstavili smo planove  BH Pošte za unaprijeđenje kvaliteta u regionu. Tom prilikom smo naveli da se radi na poboljšanju reda prijevoza za razmjenu svih vrsta zaključaka u međuoperatorskom prometu, da se planira uvođenje jutarnjih letova za otpremu međunarodnih zaključaka, te također istakli realne probleme koji usporavaju navedene procese. Sljedeći dan smo, u ime cijele grupe za jugoistočnu Evropu, prezentirali planove svih poštanskih operatora učesnicima sastanka iz razvijenih država i PostEuropa.

Organizacija sastanka, prezentacije našeg preduzeća i impresije stečene prilikom obilaska GPC-a ocijenjene su od strane svih učesnika trodnevnog sastanka najvišim ocjenama.


arhiva arhiva